WŁATCY MÓCH

FORUM SOJUSZU GRY IKARIAM

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

Ogłoszenie

Próg wstąpienia do Sojuszu Głównego to 300 tyś w generalnej klasyfikacji. W_M Team
Proszę o logowanie się na forum w czasie gry na ikariam - to ułatwi współpracę.

#1 2008-11-19 14:22:26

andziula

PRzywódca Akademii

Zarejestrowany: 2008-10-28
Posty: 417
Punktów :   

gotowanie

zeby bylo zupelnie z innej beczki niz ikariam to okazalo sie, ze nas Tomassini umie gotowac i bardzo chetnie dzieli sie przepisami ze mna i ze speedem ;P
tak wiec szybko wymyslilam nowy watek gdzie kazdy moze przedstawic latwe przepisy... kazdy może podzielić sie swoimi wpadkami w kuchni oraz podyskutowac nad roznymi kuchniami swiata ..


http://foto.m.onet.pl/_m/33fd9e366fdcf6c2b9128b2ea3ac9280,14,19,0.jpg

Offline

 

#2 2008-11-19 14:37:34

Tomassini

Administrator

Skąd: Radom
Zarejestrowany: 2008-10-13
Posty: 387
Punktów :   

Re: gotowanie

No to ja zaczynam.

Danie - Kurczak w sosie śmietanowo - grzybowym.

Czas przyrządzania : 20 minut

Zagotuj wodę i posól jedną małą łyżeczką.

W czasie gotowania wody, weź pierś kurczaka, i posiekaj na małe kawałeczki.

Gdy woda się zagotuje, wrzuć saszetkę ryżu białego ( jeśli robisz porcje dla siebie, w innym przypadku możesz zarzucić więcej torebek )

Na rozlany olej w patelni wrzuć kawałeczki kurczaka. W czasie jak one się zarumienią, posiekaj pieczarki, może być ich kilka, lub więcej w zależności jak lubisz pieczarki. Musisz pamiętać że generalnie pieczarki kurczą się podczas pieczenia, więc nie żałuj sobie

Dalej pieczareczki walnij na piekące się kawałki kurczaka i dorzuć kostkę rosołową. Pamiętaj by często mieszać by pieczarki i kurczak się nie przypaliły, no i aby kostka się rozpuściła.

W tym czasie powinien ryż się ugotować. Wyjmij i odcedź wodę. Do patelni dolej śmietanę, najlepiej tłustą.

Podgrzewaj jeszcze ze dwie minuty mieszając.

Polej ryż, sosem z kurczakiem i gotowe

Smacznego

Ps: do sosu można dodać trochę pieprzu i papryki ostrej.


http://www.wowsignature.com/upload/sign-tomassini2.png

Offline

 

#3 2008-11-20 14:54:10

Speed

Generał Sojuszu

Zarejestrowany: 2008-11-03
Posty: 154
Punktów :   

Re: gotowanie

Tomassini napisał:

No to ja zaczynam.

Danie - Kurczak w sosie śmietanowo - grzybowym.

Czas przyrządzania : 20 minut

Zagotuj wodę i posól jedną małą łyżeczką.

JAK ILOŚC WODY BĘDZIE PROPORCJONALNA DO 1 ŁYŻECZKI SOLI?

W czasie gotowania wody, weź pierś kurczaka, i posiekaj na małe kawałeczki.

MNIEJ WIĘCEJ JAKIE ROZMIARY TYCH KAWAŁKÓW?

Gdy woda się zagotuje, wrzuć saszetkę ryżu białego ( jeśli robisz porcje dla siebie, w innym przypadku możesz zarzucić więcej torebek )

Na rozlany olej w patelni wrzuć kawałeczki kurczaka. W czasie jak one się zarumienią, posiekaj pieczarki, może być ich kilka, lub więcej w zależności jak lubisz pieczarki. Musisz pamiętać że generalnie pieczarki kurczą się podczas pieczenia, więc nie żałuj sobie

CZY OLEJ MUSI BYĆ ROZGRZANY PRZED WRZUCENIEM KAWAŁKÓW KURCZAKA ?

Dalej pieczareczki walnij na piekące się kawałki kurczaka i dorzuć kostkę rosołową. Pamiętaj by często mieszać by pieczarki i kurczak się nie przypaliły, no i aby kostka się rozpuściła.

W tym czasie powinien ryż się ugotować. Wyjmij i odcedź wodę. Do patelni dolej śmietanę, najlepiej tłustą.

ILE TEJ ŚMIETANY BIORĄC POD UWAGĘ , ŻE ROBIMY TO NA PATELNI ?

Podgrzewaj jeszcze ze dwie minuty mieszając.

Polej ryż, sosem z kurczakiem i gotowe

Smacznego

Ps: do sosu można dodać trochę pieprzu i papryki ostrej.


http://www.wowsignature.com/upload/sign-tomassini1.png

Offline

 

#4 2008-11-20 16:41:29

andziula

PRzywódca Akademii

Zarejestrowany: 2008-10-28
Posty: 417
Punktów :   

Re: gotowanie

speed to byly glupie pytania ;PP
kazdy takie podstawy wie jesli kiedys cos gotowal ;P


http://foto.m.onet.pl/_m/33fd9e366fdcf6c2b9128b2ea3ac9280,14,19,0.jpg

Offline

 

#5 2008-11-20 19:17:56

Speed

Generał Sojuszu

Zarejestrowany: 2008-11-03
Posty: 154
Punktów :   

Re: gotowanie

No a może nie każdy gotuje tak jak Ty, to było głupie stwierdzenie moje droga , no i zejdź ze mnie.


http://www.wowsignature.com/upload/sign-tomassini1.png

Offline

 

#6 2008-11-20 19:32:27

andziula

PRzywódca Akademii

Zarejestrowany: 2008-10-28
Posty: 417
Punktów :   

Re: gotowanie

ok speed, ale ja na Cibie nie weszlam.. spokojnie:P
sol zalezy jak bardzo lubisz slone rzeczy:P ogolnie zawsze masz na pudelku opisane ile wody przypada na jedna torebke ryzu:P jalubie srednio solone wiec wrzucam ok pol lyzeczki soli
znajac zycie kawalki jakie tobie pasuja ale nie musisz  mierzyc z linijka i ja proponuje "mniejsze od pudelka zapalek" a i amietaj aby piers z kurczaka wczesniej wyplukac pod bierzaca woda:)
olej na patelni powinie byc rozgrzany,przyspieszy to smazenie
a co di smietany to ja zawsze biore na oko, ale ile chce Tom to nie wiem...

ps.
ja tez ta super nie gotuje, i jak mi cos nie wyjdzie to zapamietuje gdzie byl blad i nastepnym razem juz go nie popelniam ;P


http://foto.m.onet.pl/_m/33fd9e366fdcf6c2b9128b2ea3ac9280,14,19,0.jpg

Offline

 

#7 2008-11-20 20:56:58

Tomassini

Administrator

Skąd: Radom
Zarejestrowany: 2008-10-13
Posty: 387
Punktów :   

Re: gotowanie

w zależności od ilości wody najlepiej daj pół małej łyżeczki. Dalej. olej rozgrzany, choć nie musi być. Dalej kawałki wedle uznania, ja robię takie wielkości połowy palca u ręki. Dalej śmietana cała!! Najlepiej jak najbardziej Tłusta!!. To da sosowi gęstość.


http://www.wowsignature.com/upload/sign-tomassini2.png

Offline

 

#8 2008-11-20 21:04:32

Speed

Generał Sojuszu

Zarejestrowany: 2008-11-03
Posty: 154
Punktów :   

Re: gotowanie

dziękuję


http://www.wowsignature.com/upload/sign-tomassini1.png

Offline

 

#9 2008-11-20 21:18:17

Tomassini

Administrator

Skąd: Radom
Zarejestrowany: 2008-10-13
Posty: 387
Punktów :   

Re: gotowanie

luz niedługo nowy przepis


http://www.wowsignature.com/upload/sign-tomassini2.png

Offline

 

#10 2008-11-20 23:30:30

delfina

LADY

3945460
Zarejestrowany: 2008-11-01
Posty: 140
Punktów :   

Re: gotowanie

ja poczekam na dobry przepis na ciasto
święta już tuż tuz tuż


http://www.wowsignature.com/upload/sign-tomassini3.png

Offline

 

#11 2008-11-25 23:47:30

andziula

PRzywódca Akademii

Zarejestrowany: 2008-10-28
Posty: 417
Punktów :   

Re: gotowanie

ja mam fajny przepis na piernik z marchewką
tylko nie wiem czy o taki przepis chodzi;)


http://foto.m.onet.pl/_m/33fd9e366fdcf6c2b9128b2ea3ac9280,14,19,0.jpg

Offline

 

#12 2008-11-26 15:12:26

delfina

LADY

3945460
Zarejestrowany: 2008-11-01
Posty: 140
Punktów :   

Re: gotowanie

nie nie dziękuje lubię wilgotne ciasta


http://www.wowsignature.com/upload/sign-tomassini3.png

Offline

 

#13 2008-11-26 15:43:19

Tomassini

Administrator

Skąd: Radom
Zarejestrowany: 2008-10-13
Posty: 387
Punktów :   

Re: gotowanie

Wilgotne??


http://www.wowsignature.com/upload/sign-tomassini2.png

Offline

 

#14 2008-11-26 19:49:26

KarabonK

Dyplomata

Zarejestrowany: 2008-11-19
Posty: 80
Punktów :   

Re: gotowanie

ja znam dwa przepisy ale nie na ciasto:

1) jajecznica na rozgrzaną patelnie (na której jest ropzpuszczone masło) zbij jajka. Mieszaj ;P

2) to trochę bardziej zaawansowane bo na normalny obiad.
ugotuj kluski (instrukcja jest na tyle pudełka z kluskami (to dla speeda))
pokrój pomidory i ser pleśniowy (dużo obu) dodaj bazylię i oliwę.
wrzuć do miski razem z ciepłymi kluskami które powinny już się ugorować
dodaj przyprawy do smaku.

Offline

 

#15 2008-11-26 21:07:07

andziula

PRzywódca Akademii

Zarejestrowany: 2008-10-28
Posty: 417
Punktów :   

Re: gotowanie

no wlasnie ten piernik jest wilgotny ;P marchewka daje soczystość ;P


http://foto.m.onet.pl/_m/33fd9e366fdcf6c2b9128b2ea3ac9280,14,19,0.jpg

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.wladcy-moch-ikariam.pun.pl noclegi ciechocinek liczniki na wodę wrocław