zeby bylo zupelnie z innej beczki niz ikariam to okazalo sie, ze nas Tomassini umie gotowac i bardzo chetnie dzieli sie przepisami ze mna i ze speedem ;P
tak wiec szybko wymyslilam nowy watek gdzie kazdy moze przedstawic latwe przepisy... kazdy może podzielić sie swoimi wpadkami w kuchni oraz podyskutowac nad roznymi kuchniami swiata ..
Offline
No to ja zaczynam.
Danie - Kurczak w sosie śmietanowo - grzybowym.
Czas przyrządzania : 20 minut
Zagotuj wodę i posól jedną małą łyżeczką.
W czasie gotowania wody, weź pierś kurczaka, i posiekaj na małe kawałeczki.
Gdy woda się zagotuje, wrzuć saszetkę ryżu białego ( jeśli robisz porcje dla siebie, w innym przypadku możesz zarzucić więcej torebek )
Na rozlany olej w patelni wrzuć kawałeczki kurczaka. W czasie jak one się zarumienią, posiekaj pieczarki, może być ich kilka, lub więcej w zależności jak lubisz pieczarki. Musisz pamiętać że generalnie pieczarki kurczą się podczas pieczenia, więc nie żałuj sobie
Dalej pieczareczki walnij na piekące się kawałki kurczaka i dorzuć kostkę rosołową. Pamiętaj by często mieszać by pieczarki i kurczak się nie przypaliły, no i aby kostka się rozpuściła.
W tym czasie powinien ryż się ugotować. Wyjmij i odcedź wodę. Do patelni dolej śmietanę, najlepiej tłustą.
Podgrzewaj jeszcze ze dwie minuty mieszając.
Polej ryż, sosem z kurczakiem i gotowe
Smacznego
Ps: do sosu można dodać trochę pieprzu i papryki ostrej.
Offline
Tomassini napisał:
No to ja zaczynam.
Danie - Kurczak w sosie śmietanowo - grzybowym.
Czas przyrządzania : 20 minut
Zagotuj wodę i posól jedną małą łyżeczką.
JAK ILOŚC WODY BĘDZIE PROPORCJONALNA DO 1 ŁYŻECZKI SOLI?
W czasie gotowania wody, weź pierś kurczaka, i posiekaj na małe kawałeczki.
MNIEJ WIĘCEJ JAKIE ROZMIARY TYCH KAWAŁKÓW?
Gdy woda się zagotuje, wrzuć saszetkę ryżu białego ( jeśli robisz porcje dla siebie, w innym przypadku możesz zarzucić więcej torebek )
Na rozlany olej w patelni wrzuć kawałeczki kurczaka. W czasie jak one się zarumienią, posiekaj pieczarki, może być ich kilka, lub więcej w zależności jak lubisz pieczarki. Musisz pamiętać że generalnie pieczarki kurczą się podczas pieczenia, więc nie żałuj sobie
CZY OLEJ MUSI BYĆ ROZGRZANY PRZED WRZUCENIEM KAWAŁKÓW KURCZAKA ?
Dalej pieczareczki walnij na piekące się kawałki kurczaka i dorzuć kostkę rosołową. Pamiętaj by często mieszać by pieczarki i kurczak się nie przypaliły, no i aby kostka się rozpuściła.
W tym czasie powinien ryż się ugotować. Wyjmij i odcedź wodę. Do patelni dolej śmietanę, najlepiej tłustą.
ILE TEJ ŚMIETANY BIORĄC POD UWAGĘ , ŻE ROBIMY TO NA PATELNI ?
Podgrzewaj jeszcze ze dwie minuty mieszając.
Polej ryż, sosem z kurczakiem i gotowe
Smacznego
Ps: do sosu można dodać trochę pieprzu i papryki ostrej.
Offline
ok speed, ale ja na Cibie nie weszlam.. spokojnie:P
sol zalezy jak bardzo lubisz slone rzeczy:P ogolnie zawsze masz na pudelku opisane ile wody przypada na jedna torebke ryzu:P jalubie srednio solone wiec wrzucam ok pol lyzeczki soli
znajac zycie kawalki jakie tobie pasuja ale nie musisz mierzyc z linijka i ja proponuje "mniejsze od pudelka zapalek" a i amietaj aby piers z kurczaka wczesniej wyplukac pod bierzaca woda:)
olej na patelni powinie byc rozgrzany,przyspieszy to smazenie
a co di smietany to ja zawsze biore na oko, ale ile chce Tom to nie wiem...
ps.
ja tez ta super nie gotuje, i jak mi cos nie wyjdzie to zapamietuje gdzie byl blad i nastepnym razem juz go nie popelniam ;P
Offline
w zależności od ilości wody najlepiej daj pół małej łyżeczki. Dalej. olej rozgrzany, choć nie musi być. Dalej kawałki wedle uznania, ja robię takie wielkości połowy palca u ręki. Dalej śmietana cała!! Najlepiej jak najbardziej Tłusta!!. To da sosowi gęstość.
Offline
ja znam dwa przepisy ale nie na ciasto:
1) jajecznica na rozgrzaną patelnie (na której jest ropzpuszczone masło) zbij jajka. Mieszaj ;P
2) to trochę bardziej zaawansowane bo na normalny obiad.
ugotuj kluski (instrukcja jest na tyle pudełka z kluskami (to dla speeda))
pokrój pomidory i ser pleśniowy (dużo obu) dodaj bazylię i oliwę.
wrzuć do miski razem z ciepłymi kluskami które powinny już się ugorować
dodaj przyprawy do smaku.
Offline